Bostadstillägg för pensionärer över 66 år – så ansöker du och vem som kan få det
Att söka bostadstillägg kan vara avgörande för dig som pensionär med begränsade inkomster. Bostadstillägget är ett tillägg till den allmänna pensionen som hjälper dig med boendekostnaderna. Här får du en genomgång av vem som kan ha rätt till bostadstillägg, hur du ansöker och tips för att underlätta processen.
Vad är bostadstillägg för pensionärer?
Bostadstillägget är ett skattefritt stöd från Pensionsmyndigheten för pensionärer över 66 år som tar ut hela sin allmänna pension. Stödet är främst för ensamstående pensionärer med en månadsinkomst under cirka 19 000 kronor efter skatt, men det finns också möjlighet för gifta pensionärer att få bostadstillägg beroende på hushållets ekonomi.
Vem kan ha rätt till bostadstillägg?
Pensionsmyndigheten gör en individuell bedömning för varje ansökan. Flera faktorer påverkar om du kan få bostadstillägg, bland annat:
- Inkomst – Pensionärer med låg pension och begränsade inkomster kan ha rätt till bostadstillägg. Ensamstående har rätt till prövning vid inkomster under cirka 19 000 kronor efter skatt, medan gränsen för gifta ligger något lägre per person.
- Bostadskostnad – Stödet baseras delvis på din boendekostnad, som hyra, avgifter och övriga boendeutgifter.
- Tillgångar – Sparande eller andra tillgångar påverkar bedömningen.
För pensionärer med mycket låg inkomst eller ingen pension alls kan äldreförsörjningsstöd vara aktuellt. När du ansöker om bostadstillägg görs automatiskt en bedömning för båda stödformerna.
Så här ansöker du om bostadstillägg
Det går snabbt och smidigt att ansöka direkt via Pensionsmyndighetens hemsida. Om du föredrar att fylla i en pappersblankett kan du beställa den via kundservice. Det är viktigt att alla uppgifter fylls i korrekt för att undvika onödiga handläggningstider och för att snabbt få besked.
Tips inför ansökan:
- Samla uppgifter om bostadskostnader – som hyra, avgifter och övriga kostnader.
- Redovisa inkomster och tillgångar – ha dokumentation redo kring pension, andra inkomster och eventuella sparmedel.
- Fullmakt om du hjälper en anhörig – om du ansöker för någon annans räkning, kan en fullmakt behövas.
Gör en snabb beräkning innan du ansöker
För att få en bättre bild av din möjlighet till bostadstillägg kan du använda Pensionsmyndighetens webbaserade beräkningsverktyg. Det ger en uppskattning om hur mycket stöd du kan vara berättigad till, baserat på dina förutsättningar.
Behöver du hjälp? Kontakta kundservice
Om du har frågor om bostadstillägget eller är osäker på om du uppfyller kraven kan du alltid kontakta Pensionsmyndighetens kundservice på telefonnummer 0771–776 776. Där kan du få hjälp med beräkningar och vägledning kring ansökan.
Vad är skillnaden mellan bostadstillägg och bostadsbidrag?
Det är lätt att blanda ihop bostadstillägg och bostadsbidrag, men de riktar sig till olika grupper:
- Bostadstillägg är för pensionärer som behöver stöd med boendekostnaderna.
- Bostadsbidrag är för barnfamiljer och unga under 29 år, och hanteras av Försäkringskassan.
vanliga frågor om bostadstillägg
- Hur lång tid tar handläggningen? Tiden varierar beroende på om ansökan är komplett och om fler kompletteringar behövs.
- Kan jag få bostadstillägg om jag bor med någon annan? Ja, men bostadstillägget grundas då på hela hushållets ekonomi.
- Påverkar mitt sparande mitt bostadstillägg? Ja, sparmedel och andra tillgångar ingår i bedömningen.
Sammanfattning
Bostadstillägget är ett värdefullt stöd för dig som pensionär med låg inkomst. Genom att göra en beräkning online och noggrant fylla i ansökan kan du öka dina chanser att få bostadstillägg. Kontakta gärna Pensionsmyndigheten för personlig hjälp och vägledning under ansökningsprocessen.