Vid större kriser tenderar en del människor att först stjäla det mest grundläggande för överlevnad, som mat, vatten och andra förnödenheter. Efter naturkatastrofer ökar stölder markant, vilket visar hur viktigt det är att tänka framåt och skydda sina tillgångar.
En nyhetsrapport efter orkanen Milton i Florida beskrev hur invånare, som evakuerat sina hem, återvände till bostäder där generatorer, laptops, ryggsäckar och smycken stulits. Liknande incidenter har inträffat vid andra katastrofer, där bristen på tillgångar triggar stölder och plundring.
För att förhindra att bli av med värdefulla tillhörigheter kan det vara bra att förbereda sig redan idag. Genom att gömma viktiga tillgångar på flera olika ställen, använda gömställen och placera saker på svåråtkomliga platser kan du skydda dig mot potentiella stölder. Här är en lista över föremål som ofta stjäls först i en krissituation, samt tips om hur du kan skydda dem.
1. Krisprodukter
Dina krisprodukter är inte bara viktiga, de är livsviktiga. I en krissituation är de ovärderliga för din och din familjs säkerhet. Det är viktigt att tänka på att inte alla förbereder sig lika väl. Tyvärr kan det finnas personer som, när krisen slår till, försöker få tag på det de själva saknar. Därför är det klokt att ta väl hand om dina krisprodukter och skydda dem noggrant.
Förvara dina krisprodukter på ett säkert ställe – gärna inlåsta – så att bara du och de du litar på har tillgång till dem. Tänk också på att inte dela detaljer om var du förvarar dem med utomstående. Din förberedelse är din styrka, och genom att skydda dina krisprodukter säkerställer du att de finns tillgängliga när du behöver dem som mest.
Var stolt över att du är redo och försiktig – det är en investering i trygghet för dig och dina närmaste!
2. Mat och vatten
Mat och vatten är avgörande för överlevnad och därför ofta det första som försvinner från butiker och hem. I orostider blir livsmedelsaffärer ofta plundrade på konservburkar, ris, bönor och vattenflaskor.
Skyddstips:
- Håll din matförråd hemligt och undvik att tala om det för grannar.
- Dela upp din mat på flera ställen i hemmet. Förvara enklare livsmedel på en mer tillgänglig plats som en kökslåda och ha långsiktigt förvarad mat gömd, exempelvis under sängen.
3. Bränsle och energi
Under kriser kan tillgången på energi försvinna snabbt, vilket gör bensin, gasol och ved eftertraktat. Efter orkanen Helene fick polisen stå vid de få öppna bensinstationerna för att hålla ordning och hindra våldsamheter.
Skyddstips:
- Förvara bränsle och energikällor säkert och låst.
- Använd tomma, synliga bensindunkar som avleder uppmärksamheten från dina verkliga bränslereserver.
- Om möjligt, kedja fast gasolbehållare vid en stadig konstruktion.
4. Generatorer
Vid långvariga strömavbrott blir generatorer ovärderliga och eftertraktade. Många väljer att ha en bensindriven generator utomhus, men då ökar risken för stöld.
Skyddstips:
- Försök att gömma generatorn från insyn, till exempel bakom en buske eller ett förråd.
- Använd kraftiga lås.
- Märk generatorn, exempelvis genom att måla eller skriva initialer, så att den blir lättare att identifiera om den stjäls.
5. Receptbelagda läkemedel
Vid kriser kan läkemedel bli mycket värdefulla, särskilt om vårdtillgångar är begränsade. Både beroendeframkallande mediciner och livsnödvändiga läkemedel riskerar att bli stulna.
Skyddstips:
- Berätta inte för någon vilka mediciner du har hemma.
- Använd ett låst medicinskåp och förvara eventuellt andra läkemedel på olika ställen, som under soffan eller i en garderob.
6. Campingutrustning
När bostäder skadas eller strömmen försvinner under längre perioder blir campingutrustning som sovsäckar, bärbara spisar och lyktor eftertraktade. Denna typ av utrustning kan ofta synas utifrån och bli ett lätt byte.
Skyddstips:
- Förvara campingutrustningen i låsbara förvaringsboxar när den inte används.
- Märk dina saker så att de är svårare att sälja vidare.
- Använd lås och kedjor för större saker som grillar eller bärbara spisar.
7. Värdesaker och andra föremål
Vid katastrofer är det vanligt att se plundrare leta efter värdesaker som smycken, elektronik och andra dyra föremål. Även om värdesaker kanske inte är den första prioriteten för alla tjuvar, är de fortfarande attraktiva för dem som tar tillfället i akt.
Skyddstips:
- Lås dörrar och fönster, särskilt när du inte är hemma.
- Förvara dina värdesaker i låsta och helst dolda utrymmen, exempelvis i ett säkerhetsskåp.
Att förbereda sig för en krissituation är ett viktigt steg för att skydda sig och sina tillgångar. Genom att tänka strategiskt och placera viktiga föremål på dolda platser kan du minska risken för att förlora viktiga tillgångar vid en katastrof.