Guide: Vad används som bränsle i stormkök och hur tänder man det?

Guide: Vad används som bränsle i stormkök och hur tänder man det?

28/01, 2024

I den här artikeln ska vi utforska vilka bränslen som används i olika typer av stormkök och vilka metoder som är bäst för att tända dem.

Först och främst beror valet av bränsle och tändmetod på vilken typ av stormkök du äger. Det finns flera olika varianter att välja mellan.

1. Spritkök: Dessa kök eldas vanligtvis med sprit, såsom T-röd eller annan alkohol. Sprit är ett populärt val eftersom det är prisvärt, miljövänligt och enkelt att använda. Spritbränsle kan köpas under olika namn och finns tillgängligt på många platser, inklusive matbutiker och friluftsbutiker.

2. Gaskök: Gaskök drivs med gas eller gasol. De är populära för sin höga effektivitet och korta koktid. De flesta gasdrivna stormkök använder butan eller en blandning av butan och propan som bränsle. Gasol och gas finns att köpa på många platser, inklusive friluftsbutiker och byggvaruhus.

3. Multifuelkök: Dessa kök kan användas med olika bränslen, inklusive fotogen, bensin och diesel. De är mångsidiga och lämpar sig väl för olika situationer, såsom extremt kalla förhållanden eller när specifika bränslen är lättare att få tag på. Valet av bränsle beror på personliga preferenser och användningsområden.

När det gäller att tända stormköket finns det olika alternativ att välja mellan:

- Tändstickor är en vanlig metod men kan vara ineffektiva om de blir blöta. Stormtändstickor är ett mer pålitligt alternativ som fungerar även i fuktiga förhållanden.

- Tändare är också en vanlig metod och fungerar till alla typer av stormkök.

- Tändstål används främst till spritkök, gaskök och multifuelkök med bensin som bränsle.

- Piezotändare är speciellt utformade för att tända gasolkök och är ett bekvämt alternativ för den som föredrar en enkel tändningsprocess.

Sammanfattningsvis är valet av bränsle och tändmetod viktigt för en säker och effektiv matlagningserfarenhet utomhus. Se till att du är väl förtrogen med din utrustning och hur den fungerar innan du ger dig ut på äventyr.


Rekommenderade produkter