Nödradio / Vevradio - Test av 2 olika modeller - Vilken är bäst?

Nödradio / Vevradio - Test av 2 olika modeller - Vilken är bäst?

13/09, 2023

En vevradio – även kallad nödradio eller radio med vev – är en radio som tar emot signaler på AM/FM-banden. Den är dock även utrustad med en rad andra funktioner som kan vara värdefulla i vildmarken eller i ett nödläge, exempelvis ficklampa, SOS-signal och powerbank.

Vevradions inbyggda batteri kan du ladda upp på flera sätt; med solenergi, den inbyggda veven eller USB-sladd. Eftersom du inte blir lika beroende av el kan en vevradio därmed vara bra att ha i en nödsituation. Men vilken vevradio är egentligen bäst?

Vi har genomfört ett omfattande test av två olika typer av vevradior: en lite mindre med ett 2000 mAh-batteri och en lite större med ett 4000 mAh-batteri. Nedan hittar du vårt omdöme av de olika modellerna!


Vevradio med 2000 mAh-batteri

Det första som slår oss när vi öppnar förpackningen till denna vevradio är storleken. Med en längd på drygt 13 cm och en vikt på bara 200 gram är den extremt kompakt och portabel. Den ser faktiskt ut som en helt vanlig ficklampa.

Ytan på vevradion är matt, vilket gör den behaglig att hålla i. Här finns även en handrem som du kan vira kring handleden för att inte tappa den.

 

Köp den här

Tre laddningsalternativ

Vevradion är utrustad med ett batteri på 2000 mAh som du kan ladda upp på tre sätt:

Via den medföljande USB-sladden. Detta bör du alltid göra innan du ger dig ut i vildmarken. Att ladda upp batteriet helt tar ungefär 2,5 timmar.

Med veven på sidan av radion. Ta bara ut handtaget och vrid den motsols. Även med denna mekanik tar det 2,5 timmar att ladda upp batteriet helt. Bara en minut av vevning ger dig dock 5 minuters radiolyssning eller mobilladdning i 3 minuter.

Via solcellerna. Ovanpå radion finns en solcellspanel som du också kan använda för att ladda upp batteriet. Solcellerna är dock mest till för påfyllnadsladdning, men vid direkt solljus kan du ladda upp hela batteriet på drygt 35 timmar.

Batteriet fungerar även som en powerbank och 2000 mAh räcker gott och väl för att nödladda en mobiltelefon. Är batteriet fulladdat är det faktiskt tillräckligt för att ladda en mobil helt (eller åtminstone halvfullt).

Enkel att förstå sig på

Denna vevradio är enkel att förstå och använda. På ovansidan hittar du knappen för ficklampan och på sidan hittar du övriga knappar samt volymvredet. Volymvredet fungerar även som på- och av-knapp. Det enda vi har att anmärka på här är att volymvredet då och då kan kännas lite trögt.

Vid knapparna finns även en läsare för ett Micro SD-kort. Den kan du använda för att exempelvis spela din egen musik. Vi har inte testat denna funktion, men rent spontant känns det som en ganska onödig funktion, särskilt med tanke på att ljudet i denna vevradio inte är det bästa.

Å andra sidan kan man inte förvänta sig ett spektakulärt ljud med tanke på den kompakta storleken och låga priset. Dessutom är det ju faktiskt inte meningen att detta ska vara en högtalare, utan en nödradio. Och som radio gör den helt klart sitt jobb.


Alla nödvändiga funktioner

Trots att detta är en mycket enkel vevradio är den ändå utrustad med alla nödvändiga funktioner. Micro SD-läsaren är lite utav en finess, men utöver det har radion:

Två frekvensband (FM/AM). På FM-nätet hittar du svenska radiokanaler, exempelvis Sveriges Radio P4 som används för att sända viktiga meddelanden till allmänheten. AM-nätet tillåter dig att söka efter radiokanaler i utlandet, om FM-nätet mot all förmodan skulle sluta fungera.

Antenn. Teleskopantennen kan du använda för att förstärka mottagningen och få en bättre radiosignal.

Ficklampa. Här finns även en inbyggd ficklampa som fungerar bra, även om det förstås finns modeller med bättre ljusstyrka (bland annat den andra vevradion vi testat, mer om det längre ner).

Slutomdöme

Om du vill ha en prisvärd nödradio som gör sitt jobb och som är enkel att ta med sig kan detta vara ett bra alternativ. Vevradion får utan problem plats i fickan och kan därför vara utmärkt att ha med på dagsutflykter. Den har alla viktiga funktioner och är busenkel att använda.

Visst, ljudet kanske inte är det bästa och ficklampan kunde varit lite starkare. Den har inte heller någon digital display, men å andra sidan är detta långt ifrån ett måste. Kort sagt är denna vevradio utan tvekan värd pengarna.

Har du däremot råd att betala lite mer och vill ha en mer avancerad vevradio med fler funktioner ska du läsa vidare. Den andra vevradion vi testade har betydligt bättre ljudkvalitet, digital display och fungerar dessutom som en portabel högtalare!

Fördelar

Liten – enkel att ta med i fickan.

Har alla väsentliga funktioner.

Micro SD-läsare som tillåter dig att spela upp musik från ett minneskort.

Nackdelar

Inte den bästa ljudkvaliteten.

Volymvredet känns lite trögt.

Saknar display.


Vevradio med 4000 mAh-batteri

Det märks direkt att detta är en mer påkostad vevradio än den tidigare modellen. Den har bland annat en mycket snyggare design i mattsvart med orangea detaljer, och väger drygt 300 gram mer.

I och med att den är större är den dock också svårare att hålla i. Detta har tillverkaren emellertid löst genom att addera ett rejält handtag som ger dig ett bra grepp när du bär radion eller använder ficklampan.

Köp den här

Fyra laddningsalternativ

Till skillnad från den tidigare nödradion har denna modell ett dubbelt så starkt batteri – 4000 mAh. Batteriet kan dessutom drivas med fyra olika strömkällor:

USB-sladd. Uttaget till laddningskabeln hittar du under flärpen på sidan av vevradion. Där hittar du även USB-uttaget som du kan använda för att ladda din mobiltelefon.

Solceller. Solcellspanelen på den här radion är betydligt större och sitter på baksidan. Återigen är det inte meningen att ladda upp hela batteriet med hjälp av solcellerna (det tar ungefär 35 timmar), utan panelen ska bara fungera som ett komplement till övriga strömkällor.

Vevmekanik. På denna radio är veven placerad på undersidan. Funktionen är dock densamma som på den tidigare modellen – du fäller ut veven och vrider den motsols.

  • AAA-batterier. På undersidan finns även en lucka med plats för tre AAA-batterier. Detta är alltså en av få nödradior som går att driva med helt vanliga batterier.

LED-display och intuitiva knappar

En finess med denna radiomodell är dess digitala LED-display. Med hjälp av den är det enkelt att justera inställningarna. Det blir dessutom tydligt att se batterinivå samt vilken radiofrekvens du befinner dig på.

Under displayen hittar du alla knappar som är mycket intuitiva och som tillåter dig att ändra frekvens och volym. Genom att hålla in knappen med pilarna kan du scanna av de tillgängliga radiostationerna extra snabbt.

Imponerande ljudkvalitet och AUX-anslutning

Något vi verkligen blir imponerade av med denna vevradio är ljudkvaliteten. Den är faktiskt så bra att radion utan problem går att använda som en helt vanlig radio på campingsemestern eller på stranden.

Du behöver dock inte enbart lyssna på radion (FM/AM), utan det går också bra att lyssna på din egen musik. Hur? Jo, med hjälp av den medföljande AUX-kabeln. Den ansluter du bara till radion (på samma ställe där USB-uttaget sitter) och till din mobil. Därefter klickar du på M-knappen längst till vänster och sedan är det bara att börja spela upp din favoritmusik.

SOS-signal och imponerande ficklampa

Funktionerna tar dock inte slut där, för denna vevradio verkar inte upphöra att förvåna. Den är nämligen också utrustad med en SOS-signal som aktiverar en hög siren och får ficklampan att blinka SOS i morsekod. Perfekt om du befinner dig i en nödsituation och vill bli upptäckt.

På tal om ficklampan, så imponerar även den. Den är betydligt starkare jämfört med den tidigare nödradion, trots att den egentligen inte är så mycket större. Den sprider också ett jämnstarkt ljus.

Slutomdöme

Om du vill ha en vevradio med det lilla extra kommer du förmodligen inte att hitta en bättre modell än den här. Bortsett från de mest grundläggande funktionerna, det vill säga powerbank, ficklampa och radio, är den även utrustad med AUX-anslutning, SOS-signal och LED-display. Det är också en av få vevradior som går att ladda med helt vanliga batterier.

Eftersom radion också levererar en utmärkt ljudkvalitet kan du utan problem använda den som en helt vanlig radio, till exempel i sommarstugan eller på stranden.

Det enda som kan ses som negativt är storleken – den här modellen är större, tyngre och får inte direkt plats i fickan. Den är också några hundralappar dyrare, men i våra ögon är den värd varenda krona.

Fördelar

Går att använda som musikspelare via AUX.

Riktigt bra ljudkvalitet.

Skarp LED-display med intuitiva knappar.

  • Stark ficklampa.
  • SOS-signal.
  • Går även på batterier.

Nackdelar

Kan upplevas som något stor och otymplig.

Några hundralappar dyrare.


Sammanfattning

Det är svårt att utse en enhällig vinnare i detta test, då olika personer värdesätter olika funktioner.

Vevradion med mindre batteri ger dig mycket för pengarna och är perfekt för dig som enbart vill ha de viktigaste funktionerna. Den är liten, lätt att hålla i och gör sitt jobb. Visst finns det vissa förbättringsmöjligheter, men generellt sett är det en mycket bra nödradio.

Har du däremot råd att betala lite mer och inte värdesätter låg vikt eller kompakt storlek är vevradio nummer två helt klart det bästa alternativet. Den är lite större och kostar lite mer, men samtidigt kan du använda den som en helt vanlig radio – till och med en portabel musikspelare. Den går dessutom på batterier, vilket få andra modeller gör och har en SOS-signal.

Vilken nödradio som passar bäst för dina behov är förstås helt upp till dig. Men i våra ögon är vevradion med 4000 mAh-batteri en solklar vinnare.

Rekommenderade produkter