Nu får Putin betala

Nu får Putin betala

25/03, 2024

Ett historiskt beslut har tagits av EU-ledarna i Bryssel. EU kommer att använda 30 miljarder av Rysslands pengar till vapen som man köper till Ukraina. Därmed får Putin vara med och betala för Ukrainas vapen. Detta är en symbolisk markering som garanterat svider i Kreml. En första motreaktion tros vara att Ryssland nu kallar invasionen för krig och inte ”en militär specialoperation”.

EU och G7-länderna frös ryska centralbankstillgångar värda cirka 300 miljarder euro efter Rysslands invasion av Ukraina. Diskussionen om hur dessa medel ska användas har diskuterats i över ett år, men man har nu alltså kommit till ett beslut i frågan.

Ulf Kristersson tycker det är rätt att länderna under toppmötet enats om att köpa vapen och ammunition till Ukraina för avkastningen av de frysta ryska banktillgångarna inom EU. Men statsministern hade egentligen velat att inte bara avkastningen togs i anspråk, utan även alla tillgångar på över 200 miljarder euro. 

– Vi hade gärna gått längre i Sverige. Det hade varit ännu bättre att ta tillgångarna och finansiera ännu mer. Det här är ett bra första steg, säger statsministern.
Rekommenderade produkter