Ryssland kan slå ut Sveriges el

Ryssland kan slå ut Sveriges el

16/06, 2024

I fredags kränkte ett ryskt plan svenskt luftrum. Svenskt försvar anropade planet men fick inget svar. Detta kommer efter de senaste dagarnas alarmerande nyheter som skakat Europa.

Den ukrainska energiexperten Oleksandr Khartjenko har gått ut med en skarp varning om att Ryssland kan stänga av hela 70% av Europas elnät på mindre än en eftermiddag. Denna varning har skapat oro bland både myndigheter och allmänhet.

Vad betyder detta för dig?

Europas invånare uppmanas nu att förbereda sig för eventuella elavbrott genom att säkra alternativa energikällor och uppladdningslösningar. Krisskydd rekommenderar starkt att alla hushåll ska ha följande:

Solcellsladdare: För att kunna ladda upp viktiga enheter såsom mobiltelefoner och mindre apparater även när det inte finns tillgång till elnätet.

Powerbanks: För att säkerställa att du har tillräckligt med batterikapacitet för att hålla dina enheter laddade under en längre period.

Förberedelser för en krissituation

Det är viktigt att varje hushåll har förberedelser för att klara sig minst 3 dagar utan hjälp från myndigheter. Här är några tips för att säkerställa att du är redo:

1. Mat och vatten: Se till att du har en tillräcklig mängd mat och vatten för minst 3 dagar för hela familjen.

2. Belysning: Ha ficklampor och batteridrivna lampor redo för att användas.

3. Kommunikation: Ha en batteridriven radio för att kunna ta emot nyheter och uppdateringar.

4. Nödkit: Ett första hjälpen-kit och nödvändiga mediciner bör alltid finnas till hands.

5. Kontanter: Vid strömavbrott kan bankomater och kortbetalningar vara otillgängliga. Ha en reserv av kontanter hemma.

Varför är detta viktigt?

Vid en större kris kan det ta längre tid än 3 dagar för hjälp att nå fram, särskilt i de värst drabbade områdena. Genom att vara förberedd kan du och dina nära och kära hantera en potentiell nödsituation på ett säkrare och mer effektivt sätt.

Vi fortsätter att bevaka situationen och kommer att hålla er uppdaterade med den senaste informationen. Tills dess, se över dina förberedelser och säkerställ att du har de nödvändiga resurserna för att klara en potentiell elkris.Rekommenderade produkter