Så skyddar du dig vid en översvämning

Så skyddar du dig vid en översvämning

13/08, 2023

När vattennivån stiger på grund av ihållande regn eller en intensiv vårflod kan det väcka en känsla av oro. Men med rätt förberedelser finns det ingen anledning till panik. Genom att vara förberedd, vet du exakt hur du ska agera om oväntade händelser inträffar.

Så här kan du förbereda dig

Förbered en nödlåda. Klicka här för mer information om vad som bör ingå i en nödlåda.

Se till att ha tillräckligt med färskt dricksvatten lagrat i dunkar hemma. Vid strömavbrott kan vattenförsörjningen störas då vattenpumpar är beroende av elektricitet.

Det är klokt att ha kontanter till hands i olika valörer, eftersom det kan bli svårt att använda kort om strömmen går. Du kan även diskutera med lokala handlare för att lära dig hur de har förberett sig för eventuella strömavbrott.

Vid hot om översvämning

Håll dig informerad genom nyhetsrapportering. Om din plats är hotad av översvämning, kommer du att få uppdaterad information via lokalradion, som Sveriges Radio P4.

Om du har en källare, se till att lyfta upp särskilt värdefulla föremål. Använd hyllor längst upp i förrådet för att skydda ömtåliga ägodelar.

Förbered ditt badkar genom att rengöra det och fylla det med vatten. Detta ger dig extra vattenresurser om strömmen skulle gå.

Placera din bil eller andra fordon på en högre plats där vattnet inte kan nå dem.

Förbered en evakueringsväska med nödvändigheter om du behöver lämna ditt hem snabbt. Många av dessa föremål kan även finnas i din nödlåda. Kom ihåg att ta med mediciner, identifikation och en laddad powerbank för din telefon. Det kan vara klokt att inkludera varma kläder, även om vädret inte är kallt.

Rekommenderade produkter