Reflexen - ett måste i mörkret

Reflexen - ett måste i mörkret

27/10, 2023

Det mest kritiska när vintertiden kommer och det blir allt mörkare ute, är att synas. Utan reflexer ökar du risken markant att hamna i trafikolycka. Ungefär hälften av alla gångtrafikanter omkommer i gryning, skymning eller mörker. Detta gäller lika mycket på landsvägar som vid upplysta gator och gångbanor i tätorter. Se därför till att investera i en reflex och se till att du och dina kära syns i mörkret. 


Visste du att med mörka kläder är du inte synlig på ungefär 20-30 m avstånd, med ljus kläder, 60 m avstånd och med reflex syns du på hela 125 m avstånd och 450 m med helljuset på. 

(Bild från NTF, säker trafik) 

Att tänka på när du köper reflex - att den ska vara godkänd, CE-märkt och ha ett högt CIL-värde. Ett CIL-värde är ett mått på reflektionsförmåga. T ex. ett CIL-värde på 400 kan synas på ett avstånd om 140 meter. En annan sak att tänka på är att bära en reflex som är minst 15 kvadratcentimeter för att ge en tillräcklig reflektion. 


Att tänka på med dina reflexer hemma - Efter en viss tid slits reflexer ut och tappar sin reflektionsförmåga. Det är därför viktigt att man byter ut sina reflexer då och då. Hantera dina reflexer varsamt och de håller längre. Förvarar du dina reflexer i fickor tillsammans med mynt, nycklar etc. så riskerar du att reflexen blir repig vilket försämrar reflexförmågan. Ett tips är också att hålla din reflex borta från hög värme och vatten då det kan trängas in i reflexens optiska delar och förstöra reflexen. Regnar det är det rekommenderat att torka av vatten från reflexerna. 


Hur vet du om din reflex tappat förmåga? 

Ett tips är att testa en gammal reflex och en ny genom att hänga upp de bredvid varandra. Släck ljuset och lys med en ficklampa på reflexerna med ett avstånd på minst fyra meter. Är det stor skillnad på hur reflexerna lyser bör du inte använda den gamla reflexen. 


Reflexer finns i flera olika modeller vilket gör det roligare och enklare för dig att hitta en reflex som passar just dig. På marknaden kan du hitta allt från mössor, vantar, västar/jackor, skosnören och mycket mer. 

Är du ute efter reflexer till dig och dina kära, klicka här.

Tips! Har du husdjur som är utomhus? Reflexer för djur går att hitta hos din djurbutik/zoobutik.