Ta dig ut om bilen hamnar i vatten

Ta dig ut om bilen hamnar i vatten

2/05, 2024

Efter den tragiska olyckan på vägfärjan vid Furusund, där två personer förolyckades när en bil körde genom grindarna och hamnade i vattnet, har vi fått flera frågor om vad man ska göra om man hamnar i en liknande situation.

Om bilen hamnar i djupt vatten är det viktigt att agera snabbt och behålla lugnet. Bilen sjunker inte omedelbart utan flyter vanligtvis en kort stund innan vatten börjar tränga in och den sjunker. Det kan vara svårt att öppna dörrarna på grund av vattentrycket, först när kupén är vattenfylld och trycket har jämnat ut sig, kan dörrarna öppnas under vatten. Fokusera därför istället på att snabbt ta av dig bältet, öppna en sidoruta och ta dig ut den vägen.

Gör så här:

Om bilen har fönstervev är det bäst att, omedelbart när bilen hamnar i vattnet, snabbt veva ned närmsta fönster och ta sig ut genom det. Med elektriska fönsterhissar måste man vara ännu snabbare eftersom de kan sluta fungera när bilens elektriska system kortsluts av vatten. Om dörrarna eller fönstren inte går att öppna kan man försöka sparka ut ett fönster, även om det är mycket svårt.

Innan bilen är helt under vatten kan man försöka ta sig ut genom bakluckan om den har en mekanisk öppning från insidan. Trycket från vattnet kan dock göra det svårt att öppna luckan när bilen är under vattnet. Kombi- och suv-bilar har oftast snabbast åtkomst till bagageutrymmet, medan sedaner kan vara svårare att ta sig ut från. Lär känna ditt fordon och dess möjliga nödutgångar innan du ger dig ut på vägarna!

Krisskydd rekommenderar starkt att alla har en glaskrosshammare till hands i bilen för nödsituationer som dessa. Med en nödhammare med bältesskärare kan du både skära av bilbältet om du fastnat och krossa rutorna för att ta dig ut. Tänk på att framrutan består av laminerat glas som gör den mycket svår att krossa. Ta reda på om det även gäller dina sidorutor. 

Klicka här för att läsa mer om Krisskydds fönsterkrossare som du kan fästa i din nyckelring och ha med dig överallt. Den innehåller även en bältesskärare om du av någon anledning får svårt att ta av dig bältet i en olycka.

krossareRekommenderade produkter