Varning för giftiga myggmedel!

Varning för giftiga myggmedel!

30/05, 2024

Just nu cirkulerar flera farliga myggmedel på marknaden. Dessa produkter kan innehålla skadliga kemikalier som är farliga både för människor och djur. Var uppmärksam!

Samtidigt pågår en desinformationskampanj om myggmedel, och falska nyheter sprids snabbt i en tid då företag försöker sälja så mycket myggmedel som möjligt.

Kemikalielobbyn förespråkar användningen av giftig myggspray och andra farliga medel mot mygg, samtidigt som de försöker stoppa naturliga alternativ som inte bidrar till deras vinstintresse. Till och med den annars så trovärdiga tidningen Råd & Rön har nu i Nyhetsmorgon på TV rekommenderat giftiga myggmedel som är förbjudna för barn, utan minsta reflektion över anledningen till att dessa produkter är förbjudna för barn.

De rekommenderade myggmedlen innehåller DEET, vilket är mycket skadligt för miljön och kan irritera huden så pass att det är förbjudet i flera länder. DEET rekommenderas absolut inte för barn. Studier har dessutom visat på beteendestörningar och hjärncellsdöd hos djur som utsatts för DEET (Källa).

Krisskydd ifrågasätter varför dessa produkter över huvud taget är tillåtna. Vi är också mycket förvånade över att naturliga myggavvisande produkter svartmålas samtidigt som giftiga produkter framhävs, när det egentligen borde vara tvärtom.

Varför undanhåller man informationen om anledningen till att giftiga myggmedel inte rekommenderas för barn? Varför går media med på att vara en slags reklampelare för de företag som säljer giftiga produkter?

Krisskydds rekommendationer:
1. Vi avråder från användning av giftiga myggmedel innehållande DEET - studier har visat att DEET kan orsaka beteendestörningar och hjärncellsdöd hos djur, och det misstänks kunna ha liknande effekter på människor vid upprepad och regelbunden användning.

2. Använd naturliga produkter mot mygg, t.ex. Krisskydds ekologiska myggavvisande klistermärken.
3. Var källkritisk! Som konsument bör du söka information från olika källor för att kunna göra en välgrundad bedömning.


Kom ihåg att det finns många naturliga sätt att hålla myggen borta. Du behöver inte utsätta dig själv eller miljön för fara. Klicka här för att läsa våra tips för en myggfri sommar!

Rekommenderade produkter