Hackergruppen Akira misstänks ha genomfört helgens cyberattacker mot Sverige enligt uppgifter från den finska IT-leverantören Tietoevry till SVT.
Det var SvD som först kunde identifiera Akira som ansvarig för attacken. Enligt IT-säkerhetsexperten Mattias Wåhlen består Akira av kriminella som utvecklat och administrerar ett utpressningsvirus. Gruppen anställer frilansare för att infiltrera olika IT-system och implementera viruset. Akira tar sedan en del av lösenbeloppet, vanligtvis 15-20 procent, medan frilansarna behåller resten.
Wåhlen understryker att det inte råder någon tvekan om gruppens kopplingar till Ryssland, eftersom nästan alla grupper som genomför liknande attacker kommer från Ryssland.
Cyberattackerna under helgen har påverkat flera myndigheters lönesystem och orsakat IT-problem hos regioner, kommuner och privata företag. Enligt nya uppgifterna från försvarsutskottets ordförande Peter Hultqvist är även riksdagen drabbad av attackerna.
IT-leverantören Tietoevry meddelar att de aktivt arbetar med att återställa sina tjänster, men kan inte ange en exakt tidsram för återhämtningen. Bolaget varnar i ett pressmeddelande på måndagen att det kan ta flera dagar, eller till och med veckor, innan normal drift återupprättas.
Cyberattacker håller på att bli en central del av modern krigföring, vilket tydligt exemplifierats i Ukraina och nu även i Sverige. Men vad innebär egentligen en cyberattack, och vilka åtgärder kan länder och individer vidta för att skydda sig mot dessa hot?
Hackerattacker är relativt vanliga och även privatpersoner kan drabbas. Ett av de vanligaste sätten som privatpersoner blir hackade på är kapade profiler på sociala medier. Det finns dock flera metoder man kan använda för att skydda sig mot cyberhot. Se till att du är den som är svår att angripa! Vårt tips är att du säkerställer att du aktiverat multifaktor-inloggning som finns i de flesta sociala medie-appar så som Facebook. Instagram och TikTok!
Källa: SVT, SvD, TV4, Sveriges riksdag